Satınalma Biriminin Görev Tanımı Nedir?

Daha kârlı sonuçlar elde edebilmek için de tasarruf ve düşük maliyet konularının detaylı bir şekilde ele alınmaktadır.

Günümüzün rekabetçi dünyası, işletmeleri ve organizasyonları tasarruf yapmaya ve maliyetleri azaltarak ayakta durmaya zorlamaktadır. Satınalma birimi, organizasyonlarda ve kurumlarda tasarruf yapmak ve maliyetleri düşürmek için kurulmuş olan kritik departmanlardan biridir.

Organizasyonların daha faydalı satınalma faaliyetleri gerçekleştirebilmeleri, rekabette adil koşulların sağlanması, doğruluk ve şeffaflığın yaratılabilmesi, bütçenin etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi, proje hedeflerinin ve amaçlarının daha detaylı bir şekilde açıklanabilmesi ve sürecin zamanında ilerleyebilmesi için varlıkları gereklidir.

Satınalma biriminin görev tanımı içerisinde; satınalınması düşünülen ve istenilen mallar/hizmetler için en iyi fiyatı bulmak, aynı zamanda bu mal ve hizmetlerin istenilen kalitede olmasını sağlamak, gereksiz maliyetleri kısmak, işlemleri hızlandırmak, tedarikçilerle olan ilişkileri iyileştirmek, anlaşmaların yönetimini üstlenmek, ve üretim adımları için en doğru tedarikçileri bulmak yer alır.

Satınalma birimi, ayrıca güncel verilerin takibini yapabilmelidir. Son regülasyon ve gelişmeleri takip edebilmelidir. Uluslararası tedarikçilerle ilişki kurmalı ve online ihaleler ve açık araştırma sistemlerini kullanabilmelidir. Bu tarz teknik ve teknolojik altyapıların sistemlerini kullanarak manuel işlemleri otomatikleştirebilmelidir.

Satınalma departmanının hemen hemen tüm birimlerle ilişkisi olduğu unutulmamalıdır. Özellikle finans, muhasebe ve var ise üretim departmanı ile entegre çalışmalar gerçekleştirmektedir. Organize olmuş bir satınalma departmanı, işletmenizin her zaman bir adım önde olmasına yardımcı olacaktır.

 

Satınalma biriminin işleyişini bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse; İşletmenize bir bilgisayar alacağınızı düşünürseniz ihtiyaçlarınız, bilgisayarın kalitesi, özellikleri, fiyatı, modeli, markası, memnuniyet derecesi, garanti süresi, teknik destek, size yeterli olup olmadığı veya arıza durumu gibi birçok detay bulunur. Bu sıralama her firma ve birim için değişiklik gösterir.

Tüm bunların toplamında ise satınalmanın gerçekte ne olduğunu çözebilirsiniz. Satınalmada sadece kâr etmek veya fiyat unsuru da tek başına değerlendirilmemelidir. Pazarlık da en az bu iki şey kadar önemlidir. Optimum satınalma yapmak için tedarikçilerle pazarlık yaparak en iyi ürünü satın almaya gayret edilmelidir. Kıyaslamalarla ve bilinçli bir şekilde ilerlenmelidir.

Satınalma süreçleri hakkında aklınızdaki tüm soruları yanıtlıyoruz

Uzman destek ekibimiz ve içeriklerimizle sorularınızı cevaplıyoruz

Satınalma Mühendisi Ne İş Yapar?

Satınalma mühendisi kimdir? Ne iş yapar?

“Satınalma mühendisi; araştırma yetenekleri güçlü olan, teknik bilgisi ve şirketlerin pazarlık ve satınalma süreçlerini iyi yönetebilen, alınacak malzemelerin fiyatını, kalitesini ve lojistiğini planlayan kişiye verilen mesleki ünvandır.” 1

Eskiden kabul görmüş ve kendisine yakın çevrede bulunan tedarikçilerle çalışan işletmeler, günümüzde bu eski anlayıştan hızla vazgeçmektedir. Pazardaki çeşitliliğin ve fırsatların farkında olan işletmeler, satınalma birimlerine satınalma mühendisi alımı yaparak daha verimli bir iş sürecinin peşine düşmüştür. Alınan malzemelerin temini, fiyatı ve lojistiğinin hesaba katılmaması, işletmeleri fark etmeden zarara uğratmaktaydı. Satın alma mühendisleri tüm bu sorunların çözümü için birçok fikir ve plan eşliğinde daha avantajlı satın alma işlemleri gerçekleştiren kimselerdir.

Satınalınacak ürünün teknik özelliklerine hakim olunmalı ve yapılan sözleşmeler ile tedarik süreci, satınalma mühendisleri tarafından güvence altına alınmalıdır. Piyasadaki birçok tedarikçiden fiyat alınarak fiyat araştırmasının iyi bir şekilde yapılması gerekir. Hizmetin kalitesi ile fiyatı optimum düzeyde olmalıdır.

Maliyet hesabının da önceden yapılması, sağlıklı bir satınalma işleminin temelini oluşturur. Mümkün olan en iyi teklifi alarak satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Para birimi gibi detaylara dikkat edilmeli ve kur takibi iyi bir şekilde yapılmalıdır.

Teknolojinin de etkisiyle tüm bu süreçleri daha kolay takip edebileceğiniz sistemler de bulunmaktadır. Satınalma süreçlerini tümüyle kontrol altında tutabileceğiniz satın alma yazılımları, ufak detayları da sizin için kolay bir hâle getirir. YoneTeam, gelişmiş yazılım altyapısı ile satınalma biriminize ve yöneticinize kolaylık sağlar.

1. https://www.kariyer.net/pozisyonlar/satin+alma+muhendisi

Diğer Başlıklar

Satınalma Akış Şeması Nasıldır?

Satınalma akış şemaları, iş süreçlerinizi yönetirken sizlere tüm iş aşamalarını aşamaları göstererek planlamalarınızı güçlendirir. Adım adım ilerlemenizi sağlar. Doğru tasarlanmış akış şemaları süreçlerinizi otomatikleştirir.

Genel Satın Alma İlkeleri Nelerdir?

Genel satınalma ilkelerinin belirlenmesi, satınalma ve denetleme sürecinin daha sağlıklı ilerlemesinde yardımcı olacak satınalma ipuçlarındandır.

Satınalma Çeşitleri Nelerdir?

İşletmeler ve organizasyonlar gerek iç kaynak ihtiyaçlarını, gerekse dış kaynak ihtiyaçlarını karşılamak için ürün ve hizmet satın alır.