Malzeme Raporlarının Önemi Nedir?

Malzeme raporları neden önemlidir?

Malzemelere ait envanterler, proje için gerekli malzemelerin listesini gösteren çizelgelerdir. Malzeme yönetimi ise tedarik zincirinin temel işlevlerinden biridir. Tedarik zincirinin planlanması ve sürecin yürütülmesi gibi işlemleri kapsar.

Malzeme yönetimi, firmaların toplam malzeme gereksinimlerinin planlanmasında kullanılır. Malzeme ihtiyaçlarının tedariği ve tedarik için diğer işlevlerin gerçekleştirilmesini kapsar. Satınalma faaliyetlerinin yönetimi boyunca her bir stoklama yerinde kullanılacak malzeme miktarını belirlemek, kullanılacak malzeme miktarını belirlemek, malzeme yenileme planları oluşturmak, her bir envanter türü için tutulacak envanter seviyelerini belirlemek ve iletişimden de malzeme yönetimi sorumludur.

Malzeme yönetiminin önemli bir parçası ise malzeme raporlarıdır.

 

Malzeme Raporları Size Nasıl Yardımcı Olur?

Malzeme raporları; malzemelere ilişkin verilerin yer aldığı ve malzemelerin güncel piyasasını takip edebileceğiniz raporlardır. Tedarik edeceğiniz ürünlere ve malzemelere ait marka, para birimi, model, miktar, adet, fiziksel özellikler ve diğer kritik değerler malzeme raporları içerisinde yer alır. Elde edilen bu veriler ile kullandığınız sistem aracılığıyla kendi veri tabanınızı oluşturabilirsiniz.

Geçmişe yönelik bilgileri de saklayabileceğiniz bu veri tabanı, ileriye yönelik malzeme alımlarınızda kıyasla yapabilmenize olanak tanır. Malzemelerin önceki siparişlerden elde edilen verilerine ulaşarak güncel birim fiyatlarına hakim olabilir ve piyasaya ağırlığınızı koyabilirsiniz.

Satınalma, satıcı, malzemelere ait ana veriler ve faturalandırmadan veri çıkarabileceğiniz raporlar, size analizlerinizi en iyi şekilde yapma olanağı tanır. Malzemelere ait geçmiş verilere ulaşarak bunun ilk adımını atabilirsiniz. Kullanacağınız bir satınalma yazılımı ile tek bir tık ile ulaşabileceğiniz geçmiş sipariş detayları, yeni bir sipariş öncesinde tedarik için ile pazarlık yapma fırsatı yaratabilir.

Hangi siparişinizde ne kadar alım yaptığınız ve son tedarikçiye ilişkin bilgilere erişebileceğiniz malzeme raporları içerisinde yer almalıdır. Şirket içerisinde veri takip ve veri kültürü oluşturarak etkili bir malzeme yönetimi gerçekleştirebilirsiniz. Malzeme yönetiminin verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi, verimlilik ve tasarruf açısından da belirleyici olacaktır.

Malzemelerle ilgili diğer bir detay, onların dağılımına ilişkin verileri doğru bir şekilde takip etmektir. Özellikle döviz kuru üzerinden işlem yaptığınızda kur değişimlerine yönelik önlemler almanızda yardımcı olur. Stratejik satınalmalar için de maliyet raporları işinize yarayacaktır. Maliyeti ve adedi yüksek alımlarınız için döviz ile aldığınız malzemelerde kur riskinden korunabilirsiniz.

Pahalı satınalmalara son verin

YoneTeam ile kolaylıkla fiyat veritabanınızı oluşturabilirsiniz.

Detaylı raporlar oluşturarak satınalmış olduğunuz malzemelerin fiyatlarına ilişkin tarihleri ve tedarikçi işlemlerinizi takip edebilirsiniz. Tüm bunları tek bir ekran üzerinden yönetmek için satınalma yazılımlarını tercih edebilirsiniz. Tek bir rapor ekranı, ihtiyacınız olan her şey için size yardımcı olur. Depo yönetimi konusunda da malzeme raporları, etkili bir araç olacaktır. Hangi deponuzda ne kadar malzeme olduğunu görebilir ve hangi ürünü hangi tedarikçiden aldığınızı görebilirsiniz.

Hızlı raporlamalar ve stratejik kararlar için malzeme raporlarının gücünden faydalanabilirsiniz. Malzeme raporları, malzemelerin yönetiminde sağladığı kolaylık kadar maliyet yönetiminde de size büyük avantajlar sağlar.

Tüm bunları bir arada bulabileceğiniz bir raporlama sistemi için YoneTeam malzeme takip yazılımını tercih edebilirsiniz. En çok kullanılan malzemeleri tek tuşla kolayca görüntüleyebilirsiniz. Para birimi dağılımıyla ilişkili verileri tek bir ekrandan görüntüleyebilir ve döviz harcamalarınıza ilişkin verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.

Proje bazlı takiplerinizde malzemelere ilişkin verileri görüntüleyebilir ve operasyonlarınızı yönetip düzenleyebilirsiniz. Sipariş geçmişi yeni tedarik işlemleri için size birçok fayda sağlar. Tedarikçi geçmişi ve toplu malzeme girişi özellikleri ise YoneTeam’ın size sunmuş olduğu birçok özellikten birkaçıdır.

Malzemelerin doğru yönetimi, projenin de etkili bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur. Projeniz için maliyetleri azaltmak ve tedarikçilerle yapılacak işlemlerde verimlilik esaslı stratejiler izlemek için YoneTeam yazılımlarını tercih edebilirsiniz.

Diğer Başlıklar

Satınalma Rapor Örnekleri Nelerdir?

Satınalma işlemleri temelde taleplerden, siparişlerden, tekliflerden, bir ürün veya hizmetten oluşur. Yapılan işlemlerin kayıt altında tutulması, planlı ve sistemli bir satınalma süreci için önemlidir.