Küçük İşletmeler İçin Tedarik Zincirindeki Denge Nasıl Bulunur?

Küçük işletmelerin, tedarik zincirinde denge yakalaması için müşterilerin ne istediklerini ve ne zaman istediklerini bilmesi gerekir. Teslim süresi gibi...

Müşterilerin istediklerini, istedikleri zamanda sunmak ve mümkün olan en az maliyetle bunu başarmak, iyi bir dengenin oluşturulmasıyla gerçekleşir. Kurumsal şirketlerde veya büyük ölçekli işletmelerde oturmuş bir sistemin bulunması, bu denge arayışını ve denge halini kolay kılar.

Küçük işletmelerin düzensiz ve dağınık yapısı içinse bu durum biraz daha zordur. Fortune 50 çok uluslu şirketlerden başlayarak bağımsız girişimcilere kadar optimize edilmiş tedarik zincirinin amacı da tam anlamıyla bu dengeyi yakalamaktır.

Arka plandaki ofis kaynaklarının sınırlı olduğu küçük işletmelerde, ihtiyaçların mümkün olan en az paranın harcanması ve zamanında karşılanması için denge kurmanın en iyi yolu nedir?

Bir yandan, küçük bir işletme sahibi sizlerin, mümkün olan en iyi ürünü (ki bu para gerektirir) yaratması ve daha sonra satabileceği (ki bu daha fazla para gerektirir) bu en iyileştirilmiş ürünlerden yeterince faydalanması, daha sonra işletmenizin de müşterilerin talepleri ve diğer lojistik ihtiyaçları (daha da fazla para gerektirir) anladığından emin olması gerekiyor.

Tedarik zincirlerini yönetmek, adeta karmaşık birer süper kahraman görevi gibidir. Büyük şirketler, tek bir tedarik zinciri bölgesinden, tedarik zinciri optimizasyonuna  yönelik alanların tüm ekiplerine kadar geniş bir alana sahiptir. Ancak küçük işletme sahipleri rahatlayabilir, çünkü bu yazı onlara yardımcı olacaktır. 

Birçok tedarikçi zinciri yöneticisi, bir tedarik zincirini, tedarikçilerden gelen mal ve hizmetleri işletmenizden müşterilere akan bir süreç olarak ifade edecektir. Ancak tedarikçi zincirleri her iki yönde de akar. Ürünleriniz genellikle tedarikçilerinizden müşterilere akar, bilgi ve para akışındaysa her iki yönde akış sağlanır. Dolayısıyla, tedarikçi zincirinizi optimize ediyorsanız, bilgi ve paranın dengesini anlamanız gerekir.


 

Teslim Süresi, Teslim Zamanları!

Bir tedarikçi zinciri için cevaplanması gereken en zor sorulardan biri, “Tedarik süreniz nedir?”

Çünkü müşterilerin ilk dikkat ettikleri şey, ürünün onlara ne zaman ulaşacağıdır. Tedarikçi için de aynı şey geçerlidir ve elbette satınalmacı için de… Bu, tedarik zinciri uzmanı, teslim süresini bilmediğinden değil, tedarik zincirinin teslim zamanı hakkında çok şey biliyor olmasındandır.

Küçük bir işletme sahibi olarak “Yaptığınız iş hakkında bana ne söyleyebilirsiniz?” sorusunu sorduysanız, muhtemelen sonsuza kadar konuşabilirsiniz. İş fikrinin nasıl ortaya atıldığı, ilham veren şeylerin neler olduğu gibi konular, işinize nasıl devam edeceğinize ve çalışacağınıza ve ayrıca ürünlerinizi tasarlamak için ya da yapmak için yardımcı olur.

Tedarik zinciri uzmanlarının belirttiği süreler ile teslimat süreleri hemen hemen aynıdır. Müşterilerinizin, sizden bir ürün sipariş ettiklerinde bekleyecekleri teslimat süreleri bulunur. (Genellikle sizden öngörülen süre nedir? sorusunun cevabı istenir) Fakat ürünü almak, paketlemek ve göndermek için gereken süre gerçekten bu mu? Yüksa ürünün fiziksel olarak sizden çıkışında geçen süre ve müşterilere gönderilirken geçen süre toplamı nedir? Ve bu, müşterinin ödeme yaptığı teslimat biçimine bağlı mı? (Evet.)

Bunun yanı sıra, tedarikçilerinizin ürünlerini size teslim etmesi için gereken zaman da bulunuyor. Sürecin her aşamasında imalat için teslim süresi, hammadde ve bileşen tedarikçilerinin teslim süresi gerekir. İnceleme ve satınalma "teslim sürenize" eklebilecek 12 veya 24 veya 72 saat olan teslim sürelerinden bahsedilmiyor bile!

Teslim süresini anlamak ve yönetmek , tedarik zincirinizde dengeyi sağlamak için çok önemlidir. 6 haftadır ilgili müşterinize sipariş gönderemediğinizi biliyorsanız, (yukarıda belirtilen söz konusu olan sürelerin toplamı nedeniyle) altı haftalık siparişi, o müşteri istemedikçe kabul etmeyeceğini de biliyorsunuzdur.

Tedarik zinciri dengenizin "mümkün olduğunca az para harcayarak optimize edilmiş tedarik zinciri yönetimini gerçekleştirmek" yönünde ilerlemesi için, nakliye eksperi ile daha fazla harcama yaparak teslim sürelerini arttırabilirsiniz. Ürünlerin A noktasından B noktasına taşınması için ücretlerin kontrolünü yapmak ve ürünleri iletmek için fazla mesai ücretleri de ekstra olarak ortaya çıkacaktır. Bu terazideki ipuçlarından bir diğeridir.

Asıl hüner, müşterilerinizin ne istediklerini ve ne zaman istediklerini bilmektir. Elbette bu mümkün olan en az maliyetle gerçekleştirilmelidir. Bu aynı zamanda teslim süresi yönetimi anlamına gelir. Bu muydu? Küçük işletmeler için tedarik zincirinde dengeyi bulmak için gereken tek şey bu mu?

Hayır ve evet. Şirketinizin teslim sürelerini anlamak, yönetmek ve optimize etmekle, maliyetleri azaltabilir, tedarikçilerinizden zamanında gönderiler alabilir, üretim ve envanterleri yönetebilir ve müşterilerinize istediklerini sunabilirsiniz. Gerçekten çok basit ve aynı zamanda da çok zor…

Sorunsuz tedarik süreçleri yaratın ve kaybettiğiniz zamanı geri kazanın

YoneTeam ile tedarik sürecinizi güçlendirin

Tedarikçi Yönetimi

Dilerseniz Önce Arayın

Diğer Başlıklar