2018 Yılı Satınalma Trendleri

Satınalma süreci için sırada ne var? 2018 yılı satınalma trendleri nelerdi ve gelecekte satınalmayı neler bekliyor?

Satınalma, hem şahıslar hem de şirketler tarafından yapılan rutin işlerden bir tanesidir. Rutin bir işlem olarak ifade edilmesine karşın, günümüzde oldukça kritik bir öneme sahiptir. Bu finansal işlemler dizisinin amacı; bir ürüne veya hizmete sahip olmak için belirli miktarda ödeme yapmayı içermektedir.

Küçük veya büyük alımlar bulunmaktadır. Satın alma işlemleri için bir alıcıdan ve bir satıcıdan bahsetmek mümkündür. İşin arka tarafında ise bir de tedarikçilerden bahsedebilebilir. Tedarikçiler, işin büyük bir bölümünde var olan oluşumlardır.

Önceki yıllarda olduğu gibi, 2018 yılında da yeni trendleri analiz etmek için birçok araştırma firmasının veya kurumun anket oluşumlarıyla karşılaşabilirsiniz. Çevrimiçi anketler veya geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilen anketler satınalma trendleri konusunda birçok bilgiyi sizler için sağlamaktadır.

Satınalma trendlerinde öne çıkan unsurlar; satınalma süreçlerini optimize etmek, toplam satınalma maliyeti, tedarikçi yönetimi örnek olarak verilebilir. Geçtiğimiz son yılın verileri; bu unsurlar üzerinde dursa da, elbette satınalma trendleri sadece bu üç faktör üzerinden şekillenemez.

 

Teknolojinin 2018 yılında oldukça ön plana çıktığını görebilirsiniz. Özellike, dijital dönüşümün revaçta olduğu 2018 yılı, birçok firmanın sanal ortamda faaliyet göstermesini ve internetin gücünden yararlanmasını sağlamıştır. Tedarik ve satınalma endüstrisinde meydana gelen bu muazzam değişim, elbette yenilikleri de beraberinde getiriyor. Gerçi, satın alma söz konusu olduğunda, yeniliklerin bir gereklilik olduğu bilinmelidir.

Arttırılmış otomasyon sistemleri ve hızlılık; 2018 yılının trendleri arasında yer alan bir başka madde olarak karşınıza çıkmaktadır. P2P teknolojisine rağmen, Excel kullanıcılarının çokluğu hâlâ oldukça şaşırtıcı karşılanmaktadır.

Excel, geçmiş yıllar için iyi bir teknoloji olsa da, günümüz için satınalma yazılımları ve otomasyonları daha geniş çaplı faaliyetler yürütmenizde en büyük yardımcınızdır. Sağladığı kolaylıklar ve bulut tabanlı sistemleri ile  bu yazılımların gücünden yararlanmamak büyük bir kayıp olacaktır. Akıllı telefonlar üzerinden de ulaşabilen gerçek zamanlı bütçe raporları ve herkesin erişebildiği bu sistemler, iş akışını büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Verimlilik için yapay zeka veya iş zekası uygulamalarından da faydalanılabilir.

Dijital mucizelerle hayatınıza yön verin

Ülke ekonomisini geleceğe taşımak adına biz de elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Siz de YoneTeam ile sağlayacağımız faydaları erkenden keşfedin.

Ücretsiz Analiz

Dilerseniz Önce Arayın

 

İyileştirilmiş satınalma algısı, son zamanların trendleri arasında yer alan bir diğer unsurdur. Hızlı satın alma kararları veya işlemleri öngörülemeyen bazı yan etkilere sebep olabilir. İşin diğer noktalarında da tedarik algısının değişmesi söz konusu olabilir. Bu yüzden iyileştirilmiş bir satınalma algısı yaratılmalıdır. Teknolojiyle desteklenen satınalma faaliyetleri ve kurumlar arası işbirliği satınalma departmanını güçlendirecektir.

Geliştirilmiş harcama analizleri ve verileri; büyük veriler bazen göz korkutucu olabilir. Büyük veriler içinse çözüm oldukça basit. Çeşitli yazılımlar yardımıyla standart metriklerinizi veya analizlerinizi özelleştirebileceğiniz ekranlar işinizi kolaylaştırabilir. Otomatik tedarik çözümleri ve siparişlerinizi veya ihale işlemlerinizi kolayca yönetebileceğiniz bir sistem sadece stratejik hamleler konusunda endişe etmenizi sağlayacaktır. Veri odaklı kararlar alabilmeniz ve daha iyi tedarik süreçleri yapabilmeniz mümkün olur.

Teklif formları veya teklif sayfaları ile yazılım sayesinde birçok işlemi sadece birkaç tık ile gerçekleştirebilirsiniz. Verilerin yönetimini tek bir ekrandan gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, siber güvenlik endişelerini de bir kenara bırakabilirsiniz. Satınalma ekiplerinin daha güvenli bir şekilde işlem yapılabilmesi mümkün olacaktır. Sözleşmelerin veya ihalelerin takibi ise daha kolay bir şekilde yapılabilir.

Fırsatları kovalamak ise 2018’in olduğu gibi her yılın trendleri arasında yer alır. Fırsatları kaçırmamak için sektörün nabzını iyi bir şekilde tutmak gereklidir. Sektördeki güncelleştirmeleri iyi bir şekilde takip etmeli ve çalışmalar bu şekilde geliştirilmelidir.

Diğer Başlıklar